StellarQ on mukana HybReDe-hankkeessa, jossa kehitetään uutta teknologiaa kuntoutuksen tueksi
Hankkeen kesto: 1.3.2025 – 31.5.2028
Rahoittaja: Interreg Baltic Sea Region
Hybridikuntoutusmallien yleistyminen tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia sekä kuntoutujille että terveydenhuollon ammattilaisille. Näissä malleissa yhdistyvät perinteinen kasvokkain tapahtuva kuntoutus ja digitaaliset, ajasta ja paikasta riippumattomat verkkoratkaisut. Kuntoutuspalveluiden digitalisaatio ja hybridimallit tuovat kustannustehokkuutta, joustavuutta, yksilöllisyyttä ja mahdollistavat kuntoutujien nykyistäkin aktiivisemman roolin omassa kuntoutusprosessissaan. Virtuaaliavustajat, jotka hyödyntävät laajoja kielimalleja ja generatiivista tekoälyä, voivat tuoda merkittävää tukea sekä kuntoutujan arkeen että ammattilaisten työhön.
StellarQ on mukana Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä HybReDe-hankkeessa, jossa kehitetään tekoälypohjaisen virtuaaliavustajan käyttöä hybridikuntoutuksessa Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Puolassa. Suomessa kehitetään virtuaaliavustajan kokeiluversio erityisesti MS-tautiin liittyvän uupumusoireiston hallinnan tueksi. Hanke toteutetaan yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun ja Neuroliitto ry:n kanssa.
Virtuaaliavustajan avulla kuntoutuja saa yksilöllistä tukea ja ohjausta myös etänä, ja omien oireiden sekä hyvinvoinnin seuranta helpottuu. Ammattilaisille avustaja tarjoaa apua tiedonhallintaan ja päätöksentekoon. Hankkeessa arvioidaan virtuaaliavustajan toimivuutta ja käyttökokemuksia sekä kuntoutujien että ammattilaisten näkökulmasta. Yhteistyö eri maiden kanssa mahdollistaa parhaiden käytäntöjen vertailun ja kehittämisen laajemmassa mittakaavassa.
StellarQ:n ohjelmisto on suunniteltu tukemaan pitkäaikaissairauksien hoidon ja kuntoutuksen seurantaa. StellarQ-järjestelmä tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille verkkopohjaisen käyttöliittymän, joka mahdollistaa sairauden etenemisen, hoidon vaikuttavuuden ja kuntoutuksen seurannan. Lisäksi potilaille on tarjolla omaraportointipalvelu, jonka avulla omien oireiden ja hyvinvoinnin seuranta on mahdollista myös etänä. StellarQ:n näkökulmasta tekoälypohjaisten virtuaaliavustajien tuominen osaksi hybridikuntoutusta on luonteva jatkumo kehitykselle, jossa pyritään etsimään kustannustehokkaita hoidon toteutustapoja.