Hoidonseuranta StellarQ-alustalla MS-tauti
StellarQ-alusta tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille ensisijaisen käyttöliittymän MS-taudin hoidonseurantaan. Se toimii osana käytössä olevaa potilastietojärjestelmää ja mahdollistaa hoitojen vaikuttavuuden seurannan. Seurannan piiriin on mahdollistaa liittää potilas jo KEO eli kliinisesti eriytynyt oireyhtämä -vaiheessa.
Visualisoitu sairaushistoria
Visualisoitu sairaushistoria helpottaa terveydenhuollon ammattilaisen arkea. Visuaalisoitu sairaushistoria muodostetaan aikajanalle potilaan koko sairaushistorian pohjalta. Se nopeuttaa ja helpottaa kokonaiskuvan muodostamista potilaan tilanteesta ja hoitohistoriasta. Samalla se mahdollistaa hoitojen vaikuttavuuden tarkastelun yhden näkymän kautta.
MS-taudin hoidonseurantajärjestelmä koostaa kliinisten parametrien lisäksi visuaaliseen taudinkuvaan potilaan kokeman sairauden vaikeusasteen, toimintakykyhaitat sekä elämänlaadun.
Visualisoitu sairaushistoria mahdollistaa sairauden kulun, hoidon ja sen vaikuttavuuden seurannan mm. seuraavilla menetelmillä:
- EDSS
- Aivojen ja selkärangan magneettikuvantamistutkimusten löydökset leesioista
- SDMT (Symbol Digit Modality Test)
- Taudin ensioireet
- Pahenemisvaiheet
- Potilaan omaraportoinnin tulokset, mm. PREDSS, neurologinen toimintakyky ja elämänlaatu
Lääkitykset on visualisoitu lääkitysten kestoa kuvaavilla palkeilla sekä hoidon aikaisia tapahtumia kuvaavilla symboleilla. Tapahtumia ovat lääkitysten annostukset sekä lääkitysten haittatapahtumat ja lopetukset syineen. Lisäksi sairaushistoriassa on visualisoituna mm. tehdyt kuvantamistutkimukset ja raskaudet.
Rakenteinen tieto
Visualisoidun sairaushistorian lisäksi palvelun käyttöliittymä koostuu tiilistä, jotka ovat loogisia kokonaisuuksia palveluun sisältyvistä tietorakenteista.
MS-taudin tietorakenteita ovat mm.: diagnoosi, lääkitys, neurologinen status ja EDSS, pahenemisvaiheet, kuvantaminen, tautiaktiivisuus, kognitio, laboratoriotutkimukset, kliinis-fysiologiset tutkimukset, komorbiditeetit, kuntoutus ja taustatiedot.
Potilaan omaraportointi osana kliinistä hoidonseurantaa
StellarQ My -omaraportointi on integroitu osaksi StellarQ-alustaa. Tiedot potilaan täyttämistä kyseilyistä tuodaan automaattisesti osaksi kliinistä hoidonseurantaa. Lisäksi potilasta voidaan ennen käyntiä tai käynnin yhteydessä pyytää täyttämään haluttuja kyselyitä omaraportointipalveluun.
Potilaan käyttöliittymä omaraportointiin on rakennettu selainpohjaisen MyMS-palveluun, johon potilas pääsee itse rekisteröitymään.
MS-taudin Käypä hoito -suositus
MS-taudin hoidonseuranta StellarQ-alustalla (Neurorekisterin MS-osio) ja MyMS-omaraportointi ovat osa MS-taudin Käypä hoito -suositusta. Alustalle tulee suosituksen mukaan kirjata aaltomaisen MS-taudin pahenemisvaiheet, MK ja EDSS (vuosittain). Lisäksi MyMS-omaraportointia suositellaan käyttämään potilaskokemuksen ja potilaan raportoiman toimintakyvyn seuraamiseen.
Tutustu tarkemmin MS-taudin Käypä hoito -suositukseen
Integroituu osaksi olemassaolevaa potilastietojärjestelmää
MS-taudin hoidonseuranta aukeaa potilastietojärjestelmästä ilman erillistä kirjautumista. Alusta on integroitu yleisimpiin Suomessa käytössä oleviin potilastietojärjestelmiin, kuten Apottiin, Uranukseen ja Lifecareen, sekä kuvantamis- ja laboratoriojärjestelmiin. StellarQ-alustalle voidaan tuoda integraatioiden kautta tiedot mm. diagnooseista, lääkityksestä, kuvantamistuloksista ja laboratoriotuloksista.
Kansallinen vertailutieto
StellarQ-alusta tarjoaa terveydenhoidon ammattilaisille kansallista vertailutietoa MS-taudista osana alustaa. Anonymisoitu vertailutieto kattaa mm. potilasmäärän, ikä- ja sukupuolijakauman, vertailutietoa diagnooseista, tietoa EDSS:n käytöstä ja käytössä olevasta lääkityksestä.
Käytön laajuus ja historia
StellarQ on kehittänyt MS-taudin hoidonseurantaa jo vuodesta 2010. MS-taudin hoidonseurannan pilotointi on aloitettu 2013 ja otettu käyttöön ensimmäisenä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa 2014.
Nykyisin StellarQ -alustan MS-taudin hoidonseuranta on käytössä lähes jokaisen hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon MS-tautia hoitavassa yksikössä.